Săptămâna nu a început deloc bine pentru PSD. DNA a dat startul cu un dialog între Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, care a încins spiritele în Kiseleff. Și, ca și cum nu era suficient că Hrebenciuc este deja la al treilea dosar, că cei doi dezbăteau despre cum o să ajungă Dan Șova președinte la partid, a mai ieșit și bomba cu Marian Vanghelie, care îi înjură pe doi indivizi care-l urmăreau, crezând că sunt, ca de obicei, paparazzii tocmiți de Victor Ponta și Sebastian Ghiță.
Partidul avea nevoie de „un pic de ordine și disciplină”. Așa că Victor Ponta i-a „autosuspendat” pe cei trei care i-au stricat Feng Shui-ul în campanie. Niște gloanțe oarbe, suspendările din funcțiile din PSD nu reprezintă decât praf în ochi, atât cât să salveze aparențele. Cuvintele-cheie, ordine și disciplină.
Problema nu a fost că Viorel Hrebenciuc apare în trei dosare penale sau că și Dan Șova este acuzat de trafic de influență. Nu a fost o problemă nici măcar faptul că mai are un încă un deputat implicat în retrocedările ilegale, alături chiar de Ilie Sârbu. Sau că Marian Vanghelie reclamă un fapt de o gravitate siderantă, că este urmărit de Sebastian Ghiță, în numele însuși premierului României. Nicidecum, pe Ponta l-a supărat că la partid se împart bomboanele de pe colivă înainte de alegeri. L-a supărat că el este deja un „post”, că lupta pentru puterea „post-Victor” a izbucnit cu violență în interiorul partidului și că asta se vede inclusiv la televizor. Totul în plină campanie electorală.
Victor Ponta a pornit în campania electorală cu șanse incredibil de mari de a ajunge președinte. Nu avea de făcut mare lucru, vorba lui, putea să stea să mănânce popcorn în fața televizorului. Mai ales în condițiile în care contracandidații săi au alte activități mai interesante decât lupta electorală. Practic, Victor Ponta alerga singur către Cotroceni. Ghinionul lui, s-ar putea să iasă pe locul doi și nu din cauza contracandidaților. Ci din cauza DNA, care, cel puțin în ultimele săptămâni, a cam pus tunurile pe pesediști.
Într-o cursă electorală colorată, desfășurată mai mult în mediile online, principalul contracandidat al lui Victor Ponta, prezidențiabilul Klaus Iohannis, mai mult doarme. Sau se plimbă cu bicicleta, atunci când ar fi trebuit să profite de gloanțele trase de procurori. Măcar să le adune din fața sediului PSD din Kiseleff, în loc să pedaleze liniștit. Victimele PSD cad, una câte una, iar Iohannis și ceilalți candidați ar putea să profite la maxim de „durerea” lor, întinsă gratuit pe tava electorală.
Și dacă se va întâmpla ca Victor Ponta să piardă cursa pentru Cotroceni, victoria nu va fi a celui care câștigă președinția. Victoria va fi a DNA-ului, iar voturile vor fi date împotriva corupției, nu în favoarea unui alt candidat.
Despre tandemul Șova – Hrebenciuc, plus negocierile în care moneda de schimb era o lege a amnistiei și grațierii, am aflat din interceptările DNA. La polul opus, tandemul Dragnea-Ghiță este deja asumat public. Să fie aceasta ordinea și disciplina pe care o cerea Victor Ponta? Lupta pentru șefia în PSD este mai mare decât lupta pentru Cotroceni pentru că, în orice variantă, Victor Ponta nu va mai fi președinte de partid. Iar miza este cine preia frâiele, cine va primi moștenirea lui Iliescu. Și, mai important, cine va dispărea din poza de grup a PSD, după 16 noiembrie 2014.